Afrodiziákumok

 

Ugye emlékszel a Harry Potterből a sikítós, emberszerű növénykékre? Nos, már az ókorban nagy becsben tartották a mandragórát vagy más néven boszorkánygyökeret. A mandragóra (Mandragora officinarum L.) meleg és valamelyest vizes jellegű, a monda szerint abból a porból terjedt el, amiből Ádám teremtettet; emiatt valamennyire hasonlít is az emberre. Mégis ebben a fűben, az emberekkel való hasonlósága miatt több ördögi befolyás van, mint az egyéb növényekben. Ezért az embert kívánságai szerint hajtja előre, legyenek azok jók vagy rosszak.

Ha valaki a mágia vagy a teste forrósága miatt mértéktelen, akkor vegye ebből a növényből azt a fajtát, amely egy asszonyra hasonlít, és amely a fent mondott forrásban megtisztíttatott, és kösse azt, ami ebben a fűben van három napra és éjszakára a melle és a köldöke közé, majd azután ossza ezt a gyümölcsöt két részre, és egy-egy részt tartson három nap és három éjjel az ágyékára kötve. És törje porrá a kép bal kezét, és adjon ehhez a porhoz valamennyi kámfort, és így egye meg, és meg fog gyógyulni.

Ha azonban egy asszony szenved teste forrósága miatt, olyan füvet vegyen a melle és a köldöke közé, amely férfit formáz, mint fentebb mondatott, és tegye vele ugyanazt. Ő azonban a jobb kezet törje porrá, és ahhoz adjon valamennyi kámfort, és egye meg ezt a port, ahogy fent mondatott, és ez a forróság benne fel fog oldódni.

Azonban akinek a feje fáj valamilyen betegség miatt, az egye a fű fejét, amilyen gyakran akarja; és akinek a nyaka fáj, az egye a nyakát; vagy akinek a háta fáj, az egye a hátát, és akinek a karja szenved, egyen a karjából, akinek a keze, egyen a kezéből, akinek a térde, egyen a térdéből, akinek a lába, egyen a lábából. Vagy amely tagjában érzi a fájdalmat, egyen a figura ugyanazon tagjából, és jobban lesz. Az az alak, amely férfira hajaz, többet használ gyógyszerként, mint az, amelyik asszonyra, mert a férfi erősebb, mint a nő. És az az ember, aki természetében olyan összevissza, hogy ettől mindig szomorú és midig szorultságban van, hogy gyakran érez a szívében fájdalmat és gyengeséget, az vegyen mandragórát, amikor már gyökerestől ki van húzva a földből, tegye egy napra és egy éjszakára egy forrásba, ahogy már elmondatott, és azután a forrás által megtisztíttatván fektesse maga mellé az ágyába. Így a verítékétől a fű meleg lesz, és akkor mondja azt: “Uram, Te az embert a föld mocskából fájdalom nélkül teremtetted. Íme most én magam mellé fektetem ezt a földet, amely fölött soha nem léptek át, hogy nyugalomban lévőnek érezzem a földet magamban, amilyennek Te teremtetted.”

Hatóanyagait tekintve szkopolamint, hyoscyamin, mandragorint és más tropánokat tartalmaz. Őrültséget okozhat a nem megfelelően felhasználás és a nem jól meghatározott mennyiség!

 

Hasonlóan a mandragórához a ginzenget (Panax giseng C. A. Mey.) is „embergyökérnek” szokták nevezni, alakja miatt. A gizenggyökér (Radix Ginseng) előállításához, minimum 6 év szükséges. Több fajtája ismeretes a szibériai, indiai, amerikai és a kínai, én inkább ez utóbbit javasolnám erőteljesebb hatása miatt.

Egyes vélemények szerint az izmok működésére, azok energia-felhasználására is kedvező hatással van, ezért szed sok testépítő és hosszútávfutó ginzenggyökeret. Késlelteti a fáradtságérzetet, sőt az endorfin, a “boldogsághormon” termelését is fokozza. Gyógyerejének túlnyomó részét a ginzenoidok okozzák, melyek hatása molekuláris szinten megközelíti a szteroidokét. Érdemes egy hónapos ginzeng kúrát tartani, majd utána egy hónap szünetet. Erősíti az immunrendszert, illetve egész testet tekintet nélkül a kórállapot irányára, ahol kell erősít, ahol kell nyugtat, csillapít.

Felhasználása vagy olaj vagy por formájában. Fogyasztása ébredéskor, délelőtt 11 óra körül és este 6 óra körül; 12-50 csepp ginzengolaj 1/4 pohár vízben feloldva. vagy 10-35 csepp ginzengkivonat 1/4 pohár vízben feloldva étkezések előtt fél órával fogyasztva. Esetleg 1-3 gyökérpor kapszula 1/4 pohár vízben oldva reggel és délután fogyasztva.

Keleten nagy tisztelet övezi a gyömbért (Zingiber officinale), a mely az ázsiai orvoslásban melegnek számít, vagyis tüzet, forróságot visz a testbe. Ezzel stimulálja a nemi szerveket, ami miatt a szerelmi bájitalok egyik kedvelt összetevője. A hatóanyagokban gazdag rész a gyökérzet, amely frissen és szárítva egyaránt piacra kerül. Ismert fehér, szürke, és fekete változata, azonban a fehér a gyökértörzs hámozott változata, amit néha a fehérítés miatt mészbe vagy gipszbe áztatnak. Talán mondanom sem kell, hogy a hatóanyag tartalma a fekete vagy szürke gyömbéré a legmagasabb. Rózsával és korianderrel együtt a leghatékonyabb. Új-Guineába szárított gyökeret fogamzásgátló-szerként használták. A növény gyökeréből nyert anyag elősegíti, hogy a vér a nemi szervekbe áramoljon és fokozza a szexuális érzeteket.

 

A gyömbér vérhígító hatású, nem szabad alvadásgátló gyógyszerekkel és aszpirinnel szedni!

 

Az őrölt gyökérből tea főzhető csak másfél evőkanálnyit kell fél liter vízzel leforrázni, majd néhány percig állni hagyni. A gyömbér szárított formában tablettaként, kapszulaként, tinktúraként is kapható.

A sáfrányt (Crocus sativus) Egyiptomban, az ókori Görögországban is előszeretettel alkalmazták rendkívüli gyógyító hatása miatt. Forró és száraz tulajdonságokkal ruházta fel az iszlám orvoslás. Nemcsak a nemi vágyat növeli, hanem erősíti a méh izmait, illetve menstruációs zavarok ellen is kiváló. Ópium pótlására is alkalmazták, mert olyan illóolajat tartalmaz, amely pszichoaktív és izgató hatású; sajátságos hosszú orgazmusérzést kelt. Itt is vigyázni kell azonban, mint a gyógynövények alkalmazásánál mindig, hogy nagy mennyiségben mérgező, magzatelhajtó hatású.

A sárga szín egy karotenoidtól, a krocintól származik, emiatt étel, ruhafestésre is használták. Jellegzetes íze az illóolajoktól és a keserű glükozidtól, a pikrokrocintól származik. A sáfrány igen mérgező, már néhány grammja is halálos lehet. A sárga krocin hamar felszívódik, és sárgaságszerű tüneteket vált ki. Plinius szerint az előzetesen elfogyasztott sáfrány az etanol “ellenmérge”. De itt is igaz, a mennyiségtől függ, hogy gyógyszer, avagy halálos méreg. Ne essünk túlzásokba!

Kíváncsi vagy, hogyan tudsz javítani a párkapcsolatotokon? Most ingyenes online jóslás keretében választ kaphatsz kérdésedre.