András-napi jóslások

András napja mindig is különös jelentőséggel bírt az emberek körében. Az Adventet megelőző utolsó nap, mely lehetőséget adott a vigasságokra a jóslások kedvelt időpontja is mind a mai napig. Ezekből hoztam nektek idén párat.

Ág-virágoztatás

apfelblüteSiker, szerencse, munka, párkapcsolat egészség, ezekre mind választ tud adni ez a jóslási módszer. Vágy 1-1 ágat a következő 7 fáról: alma, körte, szilva, bodza, málna, ribizli, egres, eper. Válasz ki közülük 3 ágat, tégy mindegyikre egy-egy eltérő színű szalagot, jelezve egy-egy kívánságodat. Amelyik karácsonyra kivirágzik az a vágyad a következő egy évben teljesül.

 

 

Dió csónak

dióhajóSzent András nemcsak a halászok, hanem a szerelmesek és a házasulandók védőszentje is, így ehhez a naphoz különösen sok szerelmi jóslás kapcsolódik. A következő szerelmi jósláshoz szükséged lesz egy pár dióhéjra, egy nagy tál ezüst színű vagy üvegtálra és 2 darab teamécsesre. Az üres dióhéjakba faragd bele a teamécseseket úgy, hogy a kanóc benne maradjon. Nevezd el a kis “csónakokat”; egyiket magadról a másikat arról akivel kíváncsi vagy a kapcsolatotok alakulásának mikéntjére. Gyújtsd meg a mécseseket és helyezd őket a vízzel megtöltött tálra és figyeld meg a mozgásukat. Ha közelednek egymás felé, a kapcsolatotok is várhatóan erősödni fog, ha találkozik a két kis hajó jelentősebb pozitív esemény várható az életetekben, ha azonban más irányt vesznek a ti útjaitok is egy időre másfelé folytatódhatnak. Ha nincs még párod a másik csónakot név nélkül is útjára bocsáthatod, hogy meglásd a következő időszakban utadba sodor e egy új szerelmet az élet.

 

Alma jóslás

apfelEurópában sok helyen ezen az éjszakán a lányok egy almát és egy pohár vizet tettek az ágyuk alá, másnap reggel megitták a vizet, megették az almát és úgy tartották, hogy aki először szembe találkozik velük az utcán az lesz a jövendőbelijük.

 

 

 

András ima

A hajadon lányok Ausztriában így imádkoztak Szent Andráshoz ezen a napon:
 
“Heiliger Andreas, ich bitt’ dich,

Bettstatt, ich tritt dich,
lass mir erscheinen
den Herzallerliebsten mein!”


“Szent Andrást áldom,
Ágyvégem rázom,
Mutasd meg énnekem
Ki lesz a kedvesem!”
  –   Szabadfordítás
 

Rossz szellemek elűzése 

Ezt a napot alkalmasnak tartották arra, hogy a rossz szellemeket elűzzék otthonaikból. Általában egy kalapáccsal, vagy valamilyen fémszerszámmal végigütögették a falakat, ajtókat, hogy zajt csapva az ártó szellemektől megszabaduljanak.
This entry was posted in Egyéb.

Minden vélemény számít!