Tarot

 

A tarot kártyák első leírása 1415-ből származik, az első fennmaradt Marseille-i tarot kártyacsomag 1718-ból ered. Feltehetőleg Franciaországban vagy Olaszországban adták ki a XVI. század folyamán. Egyesek a gnosztikus hagyományok felelevenedését látják benn a Grál-szimbológia felhasználásával, mások feltételezése szerint az egyiptomi hagyományok folytatódása vagy arab közvetítéssel jutott el Olaszországba, a tarot kártyák megjelenési helyére.

Eliphas Levi okkultista a kabala képi ábrázolását találta meg a tarotba:

Létezik egy könyv, mely régibb a legrégibbnél, egyáltalán nem titkos és mégis, alig érti valaki. Ez magába foglalja az összes tudományt és az összes kabbalisztikus könyv kulcsát. – Ez a Tarot.

Annak a legnagyobb a valószínűsége, hogy gnosztikus kereszténymozgalmak alakították ki, legalábbis a kis arkánumot. Bármi is legyen azonban az eredete, tény, hogy egy tradicionális tudomány nyomait tükrözi, melyet az elszállt évek sem tudtak elhomályosítani.

Elnevezését szintén többféleképpen magyarázzák; az egyiptomi eredet hívei Ta-rosh (királyi útra) vagy Thot nevére vezetik vissza, a kabalista eredet hívei a Torára (Törvény) akik pedig egyenesen olasz eredetűnek vélik az Észak-Olaszországi Pó mellékfolyójára a Taróra, vezetik vissza.

Papus írt róla először könyvet 1889-ben, de elsősorban numerológiai vonatkozásban. Az angliai Golden Dawn foglalkozott vele, behatóbban, egyeztették a gnosztikus szimbólumokkal és a rúnákkal. Waite e társaság tagjaként rajzoltatta meg 1910-ben szimbólumgazdag 78 lapos tarot kártyáját. Szintén e társaság tagja volt Aleister Crowley akik 1944-ben festette meg rendkívül szuggesztív szimbólumgazdag, de negatív szimbólumokban is gazdag jóskártyáját.

Jung 1930-as években saját pszichológiája individuációs folyamatának ábrázolásaként értelmezte a tarot-t és tanítványa Sallie Nichols ezt az értelmezést egy könyv alakban nyilvánosságra is, hozta. Az ezoterikus iskolák szinte mindegyike foglalkozik a tarot-val, amelynek használata az 1970-es évek óta robbanásszerűen megnőtt.

MacGregor Mathers, aki dr. William Wynn Westcott részvételével megalapította a ma is működő Golden Dawn – Arany Hajnal – nevű hermetikus rendet, kidolgozott egy tarot-meditációs technikát, melyet az alábbi módon foglalhatunk össze: Vedd a kezedbe az egyik tarot lapot, helyezd a képet a tudatod középpontjába, koncentrálj rá és nagyítsd fel képzeletben egy akkora nagyságú kapura, melyen kényelmesen átférsz, majd lépj be a képbe.

Figyeld meg, hogy milyen környezetbe kerülsz? Kikkel találkozol? Hogy érzed magad? Az itt szerzett tapasztalatok sokban segíthetnek az önismeretben, a tudatunk fejlesztésében, hogy meghatározzuk helyünket a világban.

A tapasztalatokat érdemes lejegyezni és egy későbbi meditációs gyakorlattal, mely ugyanazzal az Arkánummal történik, összevetni, megfigyelni, milyen változások történtek, miben, merre fejlődtünk.

Nem tudom, te hogy vagy vele, de engem mindig is vonzott a Tarot kártya, a jóslás misztériuma.

Emlékszel mikor először találkoztál vele? Téged is elöntött a vágy, hogy többet tudj meg róla? A jövő fürkészésére akarod használni?
Önfejlesztésre?
Meditációra?
Kíváncsi vagy lelked mélységeire? A Tarot választ adhatok kérdéseidre, ezért is állítottam össze neked ezt a tanulmányt, mely segít eligazodni a nagy arkánum lapjaiban.

pdficon

Klikk a képre, hogy elolvashasd a Nagy Arkánum tanulmányt

Kívánom, hogy sok sikerélményed legyen utadon, melyen most már a tarot kártya is elkísér, ha úgy akarod.

Lylia jósnő
Lylia jósnő

Lylia jósnő

Évente több ezer ember tisztel meg a bizalmával - személyesen és e-mailben -, hogy a tisztánlátás módszerével feltérképezzük azokat a lehetőségeket, melyek segítségével elérhetik céljaikat. A jóslás több, mint a jövő fürkészése - egy út önmagad mélyebb megismeréséhez.
Lylia jósnő
Lylia jósnő

Latest posts by Lylia jósnő (see all)