Luca-napi szerelmi jóslás

 

Tudtad, hogy ezen a napon tilos volt a néphagyomány szerint a legtöbb házimunka a nők számára? Se mosni, se kenyeret sütni, de még varrni sem engedték őket. Úgy tartották Luca – jeles napunk főszereplője – úgyis csak kárt okozna a munkában. Na jó, de akkor mihez fogjunk ma? Összeszedtem pár ehhez a naphoz kapcsolódó szerelmi jóslást, melyből megtudhatod ki lesz a párod a következő időszakban. És a végén még azt is elárulom neked, hogy kerül ide ez a töklámpás.

 

Luca gombóc

Nincs is jobb, mint a fortyogó víz fölé hajolva azt lesni kíváncsian, vajon melyik gombóc bukkan fel a felszínen legelőször. Mi kell hozzá?

 

 

  • 1 kg krumpli
  • 30-40 dkg liszt
  • egy tojás
  • 5 dkg vaj
  • kevés só
  • egy nagy lábos
  • papír, toll

 

Főzd meg héjában a krumplit, hámozd meg, törd össze és hagyd kihűlni. Ha kész, tedd fel forrni a vizet egy kis sóval, majd a krumplihoz adj hozzá egy tojást, egy csipet sót és annyi lisztet amennyit felvesz. Ha türelmetlen voltál és még meleg a krumpli több lisztet fog felvenni és ehetetlen lesz a gombócod, holott a maradék tésztából csinálhatnál akár egy kis szilvás gombócot is;) Nyújtsd ki a tésztát, ha összedolgoztad, vágj belőle 12 db kb. 9×9 cm-es kockát, helyezz a közepükre egy egy férfi keresztnevet tartalmazó papírcetlit és formálj belőle gombócot lisztes kézzel. Tedd a zubogó vízbe őket és nézd meg melyik jön fel a vízfelszínére elsőként. Ez fogja rejteni a későbbi párod nevét.

Ez a népszokás más formákban is elterjedt. Volt, ahol a 12 férfinevet tartalmazó papírdarabkát összesodorták, a zsebükbe helyezték és jártukba-keltűkbe minden nap elhagytak egy-egy galacsint. Amelyiket karácsonykor maguknál találták azt tartották a későbbi esélyes vőlegénynek. Máshol mindennap a tűzbe vetettek egyet és a 24-én éjjel kibontott névhez fűztek reményeket.

Zöldág-hajtatás

Én meggyfa vesszővel ismertem meg, de használhatsz bármilyen más gyümölcsfa ágát ehhez a jósláshoz. Metssz le Luca napján 13 ágat, helyezd vázába őket, és ha a téli napfordulóra kihajtanak a szerelem is hamarosan beköszönt az életedbe.

Töklámpások

Magyarországon régebben Luca napján készítettek kivájt tökből lámpásokat, hogy a rossz szellemeket távol tartsák otthonaiktól, illetve nem utolsó sorban, hogy ezzel is riogassák egymást, hiszen ez a nap erről is szól egy kicsit, a komiszkodásról, huncutkodásról. Ahogy Luca is megviccel minket ezen a napon, ha munkába fogunk:)

 

This entry was posted in Egyéb.

Minden vélemény számít!